Proiectele sociale derulate de parohia noastră

Viața parohiei Iulie 6, 2012

Parohia noastră a iniţiat în anul 2010 un proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi din Centrul Sfântul Andrei din Iaşi. În acest centru sunt aduşi copii cu dizabilităţi sau handicapuri neuro-motorii abandonaţi de părinţi în maternitate, la naştere sau în spitale. În centrul de pe strada Sf. Andrei, ce aparţine de Direcţia pentru protecţia copilului Iaşi, se află 70 de copii abandonaţi în diferite stadii ale unor crunte boli neurologice cu manifestări psiho-motorii (afectarea capacităţii de deplasare sau de folosire a membrelor). Centrul le asigură toate condiţiile necesare vieţii, îi ajută să fie recuperaţi atât cât se poate, beneficiind de asistenţă permanentă. Aceşti copii au nevoie însă de multă afectivitate, de atenţie, de comunicare, dar şi de unele lucruri materiale pe care, din cauza reducerii cheltuielilor în instituţiile de stat, centrul nu le mai poate oferi. Pentru că unii dintre ei nu pot merge, în anul 2010 le-am oferit 3 leagăne automate pentru a nu sta tot timpul în pat. De asemenea, o parte a hranei zilnice nu poate fi asigurată de către centru, fiind vorba de porţia de iaurt sau de cea de fructe. Pentru toţi cei 70 de copii este nevoie zilnic de 4 kg iaurt sau 4kg de fructe, adică în jur de 30 kg pe săptămână, pe care ne străduim să le asigurăm cât de des putem. Am mai oferit, prin bunăvoinţa credincioşilor, unele obiecte de mobilier pentru copii (pătuţuri, spre exemplu), întrucât numărul copiilor asistaţi este în creştere. Nevoia de afectivitate şi îngrijire este foarte mare pentru alinarea suferinţei lor. În Centrul Sf. Andrei sunt prezenţi prin rotaţie10-12 voluntari americani care îi hrănesc şi îi îngrijesc pe copii, sprijinind personalul insuficient. Tinerii americani au învăţat limba română tocmai pentru a participa la acest proiect de voluntariat. De aceea, oricine doreşte să facă fapte de milostenie sufletească, poate merge în centru pentru a cerceta şi alina pe aceşti copii suferinzi. De asemenea, cei care doresc să facă o pomenire şi să ofere ca milostenie pentru cei adormiţi o masă caldă acestor copii, vă îndemnăm să ne contactaţi. Până acum am săvârşit câteva parastase la sediul centrului, hrana fiind preparată la bucătăria centrului, credincioşii ducând doar alimentele necesare mesei acestor copii.

În urma unui parteneriat încheiat în anul 2006 cu Institutul Social-Caritativ Diaconia din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, am preluat patru familii din mun. Iaşi sprijinite aici, angajându-ne să asistăm constant aceste cazuri sociale aflate până atunci în grija Diaconia. Astfel, oferim permanent sprijin financiar şi material fiecărei familii fie din jertfa adunată la biserică cu diferite prilejuri(în special la pomenirea celor adormiţi), fie în urma unor colecte în bani, alimente şi îmbrăcăminte, fie ori de câte ori cineva doreşte să facă o faptă de milostenie sau suntem solicitaţi de către dânşii să-i ajutăm. Familiile asistate sunt: fam. Lungociu Cristina (2 adulţi, 7 copii); fam. Murariu Florica (2 adulţi, 5 copii); fam. Burlacu Florentina (2 adulţi, 5 copii); fam. Mămăligă Mihaela (2 adulţi, 5 copii). Pe lângă aceştia sprijinim constant şi un număr de 10 familii cu o situaţie materială mai precară din cadrul parohiei, al căror nume nu le putem face publice, dar menţionăm că sunt în total 19 adulţi şi 17 copii din comunitatea noastră.

Pe lângă aceştia, oferim sprijin ocazional şi celor 30 de tineri din cadrul Centrului Omenia aflat în parohie, centru în care sunt primiţi şi îndrumaţi tinerii peste 18 ani excluşi din sistemul de asistenţă socială al statului, asigurându-le uneori hrana rece necesară la locurile lor de muncă sau mese calde, în special cu ocazia slujbelor de pomenire a celor adormiţi oficiate şi aici.