Invitaţie la hram

Viața parohiei Septembrie 28, 2012

Cu ajutorul lui Dumnezeu, luni, 1 octombrie vom sărbători hramul parohiei noastre ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI”. Hramul bisericii este  sărbătoarea întregii comunităţi, ziua întâlnirii tuturor celor credincioşi la sfânta biserică, aşa cum onomastica este „hramul” fiecărui creştin, iar cei dragi vin să-l felicite şi să sărbătorească împreună cu el. De aceea pentru parohia noastră 1 octombrie este ziua bisericii şi întreaga comunitate este chemată să o cinstească şi să o sărbătorească prin participarea la slujba de hram.

Biserica este semnul formării şi dezvoltării comunităţii noastre, fiind singura „instituţie” prezentă aici (numind-o aşa în raport cu instituţiile prezente în orice localitate – administraţie locală, poliţie, instituţii sanitare, de învăţământ etc.). De aceea, încă din 2003, anul înfiinţării parohiei şi al construirii sfântului lăcaş, Biserica a devenit centrul comunităţii noastre, fiind locul în care oamenii s-au cunoscut, s-au împrietenit şi s-au deprins să se ajute unii pe alţii. Dar nu în ultimul rând, Biserica este oglinda sufletului fiecărui credincios, pentru că ea mărturiseşte dragostea, hărnicia, dărnicia şi jertfelnicia fiecăruia dintre membrii comunităţii. O biserică frumos împodobită şi curată, în care simţi bucuria intimităţii cu Dumnezeu este rodul trudei credincioşilor, dar şi darul lui Dumnezeu. De aceea, dacă atunci când trecem pragul bisericii simţim căldura ocrotirii Maicii Domnului, liniştea şi pacea Împărăţiei cerurilor, înseamnă că şi comunitatea ce s-a ostenit să ctitorească biserica este una apropiată de Dumnezeu şi care Îl iubeşte pe Dumnezeu şi pe Sfânta Sa Maică. Nu aspectul exterior sau monumentalitatea fac ca o biserică să fie frumoasă, ci frumuseţea lăuntrică a sufletelor credincioşilor, lumina de pe chipurile lor şi dragostea din inimile lor transpusă în faptă, împodobesc lăcaşul de cult.  Podoaba unei biserici nu o reprezintă arhitectura sau armonia picturală, ci mulţimea credincioşilor cu inima curată care-i trec pragul cu evlavie şi-şi pleacă genunchii trupului şi ai sufletului în rugăciune. Toate acestea nu sunt însă rezultate ale strădaniei omeneşti, ci daruri ale Maicii Domnului, care ocroteşte biserica şi comunitatea noastră cu rugăciuni neîncetate către Fiul său, Hristos, Domnul nostru. Deşi în jurul nostru este tot mai multă suferinţă şi strâmtorare, Măicuţa Sfântă poartă de grijă credincioşilor care îi cer ajutorul înaintea icoanei din sfânta biserică. Nimeni nu s-a întors neascultat şi neajutat ori de cîte ori a îngenunchiat cu credinţă şi umilinţă înaintea icoanei sfinte, exact cum mărturiseşte acatistul Sfântului Acoperământ.

De aceea pentru noi hramul este o zi de recunoştinţă faţă de Maica Domnului, ocrotitoarea bisericii şi a parohiei, pentru ajutorul pe care-l primim neîncetat prin rugăciunile şi mijlocirea ei, atât la biserică, dar şi în familia fiecăruia dintre noi. Vă invităm pe toţi în această zi de sărbătoare să mulţumim Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu pentru ajutorul şi ocrotirea pe care ni le-a oferit anul acesta, la fel ca în fiecare an de la zidirea bisericii parohiale. Pe cei care nu pot veni, întrucât lucrează, îi îndemnăm să citească Acatistul Acoperământului Maicii Domnului în faţa icoanei şi să aprindă candela, sau, dacă nu pot, să facă milostenie în această zi sfântă. De altfel, milostenia trebuie să devină o preocupare pentru noi în aceste vremuri de criză, deşi, paradoxal, avem tendinţa de a ne gândi doar la noi şi la nevoile noastre, de a aduna numai pentru noi bunuri lumeşti, ignorându-i pe ceilalţi şi nevoile lor. Milostenia noastră determină milostivirea lui Dumnezeu faţă de noi şi, deşi lumea este în lipsă, cei milostivi nu duc lipsă de nimic pentru că Dumnezeu are milă de ei şi le poartă de grijă. Parohia noastră are în derulare mai multe proiecte sociale prin care caută să ajute pe cei nevoiaşi, aflaţi în situaţii limită, şi pe această cale vă invităm să vă alăturaţi nouă, ajutându-ne să identificăm şi să sprijinim persoanele din parohie aflate în dificultăţi financiare şi materiale. Preferăm să intensificăm activitatea socială în aceste vremuri grele şi tulburi în loc să demarăm alte lucrări sau proiecte necesare bisericii. Am dorit anul acesta să înfrumuseţăm curtea bisericii cu pavele, dar nu am reuşit să adunăm suma necesară deoarece nu am vrut să neglijăm nevoile celor cu lipsuri materiale. Astfel că am ales să ajutăm familii cu mulţi copii sau bătrâni părăsiţi de rude să supravieţuiască vremurilor grele, în loc să investim banii în alei. Este nevoie, de asemenea, de un prăznicar în curtea bisericii, dar, confruntându-ne toţi cu greutăţi materiale, nu dorim să împovărăm pe nimeni cu griji în plus, pentru că sunt mulţi cu lipsuri care au nevoie să-i sprijinim. De aceea încercăm să înmulţim şi să încurajăm dragostea milostivă faţă de cei sărmani, dar şi dragostea şi întrajutorarea între membrii comunităţii. Criza sau lipsurile trebuie să ne unească şi să ne apropie pentru a le putea depăşi împreună, nu să producă dezbinare sau înrăire, ca manifestări ale egoismului. Să ne rugăm mai mult Maicii Domnului pentru a rămâne uniţi în dragoste şi statornici în credinţă în mijlocul încercărilor.

Mulţumim, în acelaşi timp, tuturor celor care au fost alături de noi până acum enoriaşi, ctitori, binefăcători şi închinători ai sfintei biserici, aşa cum îi pomenim la sfintele slujbe. De aceea ne rugăm ca Dumnezeu să vă binecuvinteze, iar Prea Sfânta Sa Maică să vă ocrotească şi să vă ajute neîncetat prin mijlocirea şi rugăciunile sale! Cu dragoste frăţească vă invităm şi vă aşteptăm pe toţi pentru a aduce împreună rugăciuni de mulţumire şi cerere Maicii Domnului, dar şi pentru a ne bucura de harul său dat nouă prin această frumoasă sărbătoare a Acoperământului său, una dintre cele mai frumoase ale Ortodoxiei.

Vă facem cunoscut, de asemenea, programul slujbei de hram:

 

DUMINICĂ, 30 SEPTEMBRIE

18,00-19,30       Vecernie cu Litie

 

 

LUNI, 1 OCTOMBRIE–ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI

8,00-9,30            Utrenia

9,30-10,00           Acatistul  Acoperământului Maicii Domnului

10,00-12,00        Sfânta Liturghie

12,00-12,30        Parastas pentru ctitorii bisericii

12,30                   Agapa frăţească