Preot Iordăchescu Mihai

Preoți slujitori Iulie 6, 2012

       Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae din Iaşi, Secţia Pastorală, promoţia 2002;

       Studii aprofundate, secţia Practică, promoţia 2003;

       Definitivat în preoţie, octombrie 2007

A fost hirotonit diacon la data de 21 aprilie 2002 şi preot la data de 6 ianuarie 2003 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi în anii 2002-2003.

În cei cinci ani de la înfiinţare, activitatea parohiei noastre s-a desfăşurat pe mai multe planuri:

În plan pastoral-misionar principala preocupare a fost formarea şi închegarea comunităţii parohiale. Comunitatea este nou-înfiinţată, primele familii stabilindu-se aici după anul 1995. Cele aproximativ 350 de familii venite în parohie din toate zonele municipiului Iaşi, lipsite în primii ani de asistenţa unui preot, s-au cunoscut şi împrietenit prin intermediul bisericii, ea devenind centrul vieţii sociale, culturale şi spirituale a comunităţii Ezăreni. Astfel, Biserica a avut şi are importantul rol de a forma comunitatea proaspăt întemeiată, de a consolida şi menţine unitatea membrilor ei. Un aspect important al activităţii pastoral-misionare îl reprezintă formarea spirituală a credincioşilor şi implicarea lor în viaţa bisericii prin cateheze, întâlniri şi mici conferinţe cu tinerii, pelerinaje, antrenarea credincioşilor în lucrările de construcţie, editarea unei foi lunare informative şi catehetice, diversificarea şi intensificarea programului liturgic. Cu sprijinul monahilor de la Mănăstirea Sihăstria a fost creată o bibliotecă parohială ce conţine peste 400 de cărţi religioase şi peste 50 de cd-uri şi dvd-uri cu muzică şi filme religioase.

În plan social-caritativ parohia noastră a susţinut şi susţine financiar persoanele şi familiile sărace, oferindu-le alimente, îmbrăcăminte, rechizite şcolare şi bani ocazional sau la sărbătorile importante de peste an. De asemenea, în fiecare săptămână a Postului Mare, în anii 2003-2005 am oferit alimente bătrânilor de la Căminul Sfânta Parascheva din Copou, iar la sărbătorile mari din aceeaşi perioadă am organizat colecte din care am oferit cadouri copiilor infectaţi cu HIV-SIDA de la Centrul Gulliver din zona Galata.

Parohia noastră a iniţiat în anul 2010 un proiect de ajutorare a copiilor cu dizabilităţi din Centrul Sfântul Andrei din Iaşi. În acest centru sunt aduşi copii cu dizabilităţi sau handicapuri neuro-motorii abandonaţi de părinţi în maternitate, la naştere sau în spitale. În centrul de pe strada Sf. Andrei, ce aparţine de Direcţia pentru protecţia copilului Iaşi, se află 70 de copii abandonaţi în diferite stadii ale unor crunte boli neurologice cu manifestări psiho-motorii (afectarea capacităţii de deplasare sau de folosire a membrelor). Centrul le asigură toate condiţiile necesare vieţii, îi ajută să fie recuperaţi atât cât se poate, beneficiind de asistenţă permanentă. Aceşti copii au nevoie însă de multă afectivitate, de atenţie, de comunicare, dar şi de unele lucruri materiale pe care, din cauza reducerii cheltuielilor în instituţiile de stat, centrul nu le mai poate oferi. Pentru că unii dintre ei nu pot merge, în anul 2010 le-am oferit 3 leagăne automate pentru a nu sta tot timpul în pat. De asemenea, o parte a hranei zilnice nu poate fi asigurată de către centru, fiind vorba de porţia de iaurt sau de cea de fructe. Pentru toţi cei 70 de copii este nevoie zilnic de 4 kg iaurt sau 4kg de fructe, adică în jur de 30 kg pe săptămână, pe care ne străduim să le asigurăm cât de des putem. Am mai oferit, prin bunăvoinţa credincioşilor, unele obiecte de mobilier pentru copii (pătuţuri, spre exemplu), întrucât numărul copiilor asistaţi este în creştere. Nevoia de afectivitate şi îngrijire este foarte mare pentru alinarea suferinţei lor. În Centrul Sf. Andrei sunt prezenţi prin rotaţie10-12 voluntari americani care îi hrănesc şi îi îngrijesc pe copii, sprijinind personalul insuficient. Tinerii americani au învăţat limba română tocmai pentru a participa la acest proiect de voluntariat. De aceea, oricine doreşte să facă fapte de milostenie sufletească, poate merge în centru pentru a cerceta şi alina pe aceşti copii suferinzi. Până acum am săvârşit câteva parastase la sediul centrului, hrana fiind preparată la bucătăria centrului, credincioşii ducând doar alimentele necesare mesei acestor copii.

În urma unui parteneriat încheiat în anul 2006 cu Institutul Social-Caritativ Diaconia din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, am preluat patru familii din mun. Iaşi sprijinite aici, angajându-ne să asistăm constant aceste cazuri sociale aflate până atunci în grija Diaconia. Astfel, oferim permanent sprijin financiar şi material fiecărei familii fie din jertfa adunată la biserică cu diferite prilejuri(în special la pomenirea celor adormiţi), fie în urma unor colecte în bani, alimente şi îmbrăcăminte, fie ori de câte ori cineva doreşte să facă o faptă de milostenie sau suntem solicitaţi de către dânşii să-i ajutăm. Familiile asistate sunt: fam. Lungociu Cristina (2 adulţi, 7 copii); fam. Murariu Florica (2 adulţi, 5 copii); fam. Burlacu Florentina (2 adulţi, 5 copii); fam. Mămăligă Mihaela (2 adulţi, 5 copii). Pe lângă aceştia sprijinim constant şi un număr de 10 familii cu o situaţie materială mai precară din cadrul parohiei, al căror nume nu le putem face publice, dar menţionăm că sunt în total 19 adulţi şi 17 copii din comunitatea noastră.

Pe lângă aceştia, oferim sprijin ocazional şi celor 30 de tineri din cadrul Centrului Omenia aflat în parohie, centru în care sunt primiţi şi îndrumaţi tinerii peste 18 ani excluşi din sistemul de asistenţă socială al statului, asigurându-le uneori hrana rece necesară la locurile lor de muncă sau mese calde, în special cu ocazia slujbelor de pomenire a celor adormiţi oficiate şi aici.

În plan administrativ activitatea principală a fost construirea, înzestrarea şi sfinţirea bisericii parohiale, iar preocuparea imediată este acum demararea lucrărilor de construcţie a unui centru social. În anul 2009, la îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a fost iniţiat un proiect de construire a unei grădiniţe pentru numărul mare de copii de vârstă preşcolară din parohie. S-a  încercat mai întâi accesarea  de fonduri europene de către parohie,dar ar fi fost nevoie de o cofinanţare de 30% din valoarea construcţiei din fonduri proprii. Am încercat apoi un parteneriat între parohie şi Primăria Miroslava, caz în care finanţarea europeană ar fi fost de 100%. Iniţial reprezentanţii primăriei au fost de acord, parohia noastră a demarat proiectul, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a ajuns la studiul de fezabilitate, moment în care Primăria Miroslava ne-a anunţat că renunţă la proiectul nostru în favoarea altuia de aducţiune de apă şi canalizare, care nu a fost finalizat nici până acum. La insistenţele noastre şi ale credincioşilor reprezentanţii primăriei tergiversează şi la ora actuală rezolvarea acestei probleme.

În plan liturgic slujbele se desfăşoară după tipicul bisericesc: în ajunul sărbătorilor şi al duminicilor se face Vecernie cu Litie, iar a doua zi utrenia, acatistul zilei sau al hramului şi Sfânta Liturghie. Vineri seara se face Paraclisul Maicii Domnului, iar în posturi Sfântul Maslu. În Postul Mare săvârşim slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în primele 4 zile ale Săptămânii Mari şi în miercurea din săptămâna a 5-a. Vineri în săptămîna a 5-a facem Denia Acatistului Maicii Domnului, iar în Săptămâna Patimilor deniile fiecărei zile, miercuri facem Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, joi Liturghia Sfântului Vasile şi vineri Ceasurile Împărăteşti. În Postul Adormirii Maicii Domnului facem în fiecare seară Paraclisul Maicii Domnului, iar în seara de 14 august slujba Prohodului Maicii Domnului. Pe 31 decembrie seara facem  slujba de mulţumire şi acatistul hramului, iar apoi servim pe toţi cei prezenţi cu vin fiert şi colaci. De asemenea, am format un cor de tineri ce dă răspunsurile la Sfânta Liturghie, înfrumuseţând slujbele prin cântarea lor. În Sfântul Altar am format un grup de 6 elevi cu vârste între 8 şi 21 ani care au învăţat rânduielile de paraclisier şi care sunt îmbrăcaţi în stihare, împodobind slujbele cu tinereţea şi râvna lor. În acest context numărul tinerilor ce frecventează biserica este mare, aceştia fiind atraşi şi de prietenii lor care cântă sau ajută la săvârşirea slujbelor.

 Proiecte de viitor: construirea unui centru social pentru activităţi social-caritative, pentru cercuri catehetice, întâlniri cu tinerii şi conferinţe; organizarea şi dezvoltarea comunităţii parohiale prin proiecte cu finanţare europeană (construirea unei grădiniţe, a unei şcoli, a unui dispensar, dezvoltarea infrastructurii zonale, implicarea bisericii în închegarea comunităţii nou formate).

Data hirotonire: 2003-01-06